Скочи на садржај

Šta videti na Tari?

Kanjon_Rače_sa_vidikovca_Crnjeskovo,_Nacionalni_park_Tara

Šta videti i posetiti na planini Tari?

Nacionalni park Tara i sama planina Tara nude bogat sadržaj prirodnih lokaliteta koje treba posetiti i uveriti se u njihove lepote.

Na Tari nema diskoteka za izlaske do kasno u noć, nema buke,  nema luksuznih restorana,  šetališta pod reflektorima… Tara je ostala prirodna,  turistički opremljena tek toliko da ima sve,  a ništa nije napadno,  kičasto i preterano,  sve je onako potaman za običnog čoveka koji traži mir i odmor van betona i grada.

Zbog svega gore navedenog planina Tara pruža maksimalni užitak ljudima koji vole prirodu u njenom netaknutom obliku. 

Kao polaznu tačku za ovaj kratak vodič „Šta videti na Tari?“  uzećemo Mitrovac,  turistički centar Tare gde se nalazi dečije odmaralište,  restorani,  prodavnice,  turistički info centar,  suvenirnice…

Mitrovac-na-Tari-Srbija
Mitrovac na Tari, Foto: morethanbelgrade.com

Vidikovci na planini Tari

Šta videti na Tari je često pitanje, pa ćemo početi od prelepih vidikovaca, do nekih od njih se dolazi lako, a neki su namenjeni samo za najodlučnije prirodnjake, vidikovci Tare su lokaliteti koji se pamte dokle god postojite.

Sada ćemo nabrojati vidikovce koje treba da posetite kako bi doživeli Taru na pravi način.

Detaljnije o svakom vidikovcu možete pročitati na ovom linku VIDIKOVCI TARE.

Vidikovci koje svakako vredi posetiti su: Banjska stena, Brana Lazići, Osluša, Ravna stena, Crnjeskovo, Sokolarica, Bilješka stena, Sjenič, Janjač…

Jezera na planini Tari

Kada završite sa obilaskom vidikovaca predah napravite na nekom od jezera.

Najveće jezero na Tari je „Zaovinsko jezero“, koje se nalazi kod mesta Zaovine, na samo 4 km od Mitrovica.

Nakon posete ovom jezeru, posetite i manje, ali takođe lepo, jezero „Spajići“, koje se nalazi ispod velike brane Zaovinskog jezera (brana Lazići).  Jezero Spajići se vidi sa vidikovca „Brana Lazići“ gde je Josif Pančić pronašao Omoriku.

Posle Spajići jezera, nastavite putem preko velike brane oko Zaovinskog jezera i nailazize na još jedno jezero „Kruščica“. Na ovo jezero pristup nije dozvoljen jer se voda iz njega koristi za snabdevanje okolnih mesta pijaćom vodom. Pogledajte ga, ne dirajte ga i nastavite svoj put.

Kajak_denali_zaovinsko_jezero
Zaovinsko jezero

Posle obilaska jezera na Tari, vatite se na Mitrovac pa krenite ka jezeru „Perućac“ i napravite pauzu na najnovijem vidikovcu „Zelenika“,  sa koga se pruža pogled na Drinu,  hidroelektranu i jezero.

Vidikovac Zelenika je poslednji uređen i postavljen mobolijar ovog leta 2022. Godine. 

Poslednja jezero kada se spuštate sa Tare ka Bajinoj Bašti je jezero „Perućac“,  na kome se nalazi uređeno kupalište,  kafe splavovi,  turistički brodići…

Na ovom jezeru se nalazi i hidroelektrana Perućac,  čija brana je zaslužna za nastanak ovog jezera 1966. godine.

Jezero-Perucac
Jezero Perućac

Kada završite sa obilaskom jezera Perućac, nastavite putem ka Bajinoj Bašti i brzo ćete stići do mesta gde je čuveni vodopad, nastao ulivanjem reke Vrelo u reku Drinu.

Ovde možete da prošetate do izvora reke Vrelo (Godine) ,koja je duga samo 365 metara, i do njenog kraja toka, ulivanje u Drinu.

Odmah pored izvora nalazi se ribnjak gde se uzgajaju pastrmke, a u reci možete da vidite Mladicu, ribu koja važi za kraljicu Drine.

Nastavljamo dalje ka Bajinoj Bašti, prolazimo centar i tražite put za Valjevo, na izlazu iz grada sa leve strane videćete čuvenu Kuću na Drini.

Kućica na steni,  u današnjem izgledu,  napravljena je 2011.  godine,  a pre toga Drina je skidala kućicu sa stene 7 puta.

Kućicu na steni podigao je Milija Mandić zvani Gljiva i zahvaljujući njemu obnovljenja je svaki put kada je Drina rušila i odnela.

kuca-na-drini
Kućica na steni, reka Drina

Nakon kućice nastavljate putem ka Valjevu i dolazite do mesta „Cilj drinske regate“ gde možete da svratite i napravite mali predah i saberete utiske sa Tare. Na ovom mestu možete da dođete do same Drine jer je obala blaga.

Ovde postoji i WC, kafić, a sve je kao jedna velika plaža.

Cilj-drinske-regate-Drina
Cilj drinske regate
Nastavljate put dolazite na raskrsnicu gde postoje dva puta, desno za Valjevo, preko Debelog brda, a levo idete uz Drinu putem ka Loznici i Valjevu. O ovim putevima i šta možete da vidite dok se vozite njima neki drugi put, zato nas redovno pratite i očekujte uvek sveže informacije u vezi Tare.

Svidela Vam se Tara?

Želite da obiđete nešto iz vodiča? Smeštaj kao odlična polazna tačka je na samo klik!