Скочи на садржај

Nacionalni park Tara

Nacionalni-park-Tara

Tara planina

Da li je Nacionalni park Tara pravo odredište za odmor koji planirate? Hajde da zajedno prošetamo kroz neke od njenih lepota i čarobnih trenutaka koje nudi. Od 1981. godine prostor Tare zvanično je proglašen Nacionalnim parkom. Tara se nalazi na krajnjem zapadu Srbije na teritoriji opštine Bajina Bašta, a sam park se prostire na 25.000 ha. Tara spada u planine srednje visine čija je prosečna nadmorska visina 1000-1200 metara sa najvišim vrhom Koziji Rid (1.591 m). Ime je dobila po ilirskom gorštačkom plemenu Autorijata koji su je naseljavali u bronzano doba.

Flora i fauna Tare

Ono čime je Tara veoma bogata jeste svet flore sa oko 1200 biljnih vrsta od kojih su 84 balkanske i čak šest istočnodinarskih endemita. Do sada je zabeleženo 96 vrsta lišajeva, 171 vrsta mahovine, 30 vrsta paprati, 7 vrsta golosemenica i oko 950 vrsta skrivenosemenica. Prostor Tare zaista predstavlja dom za veliki broj kako biljaka tako i životinja. Za ovu raznovrsnost zaduženi su istorijska zbivanja na ovoj planini, ali i niz ekoloških faktora koji su pogodovali opstanku ovih vrsta. Neke od životinja koje obitavaju na Tari su: mrki medved, Pančićev skakavac, divokoza, voluharice, sivi soko, detlići kao i mnoge druge životinje privlačne turistima koji zaista uživaju u prirodi i onome šta ona nudi.

Mitrovac na Tari

Mitrovac na Tari je definitivno jedni od turističkih naselja koje ćete želeti da posetite. Nalazi se u opštini Bajina Bašta a neki od zanimljivih izleta jesu poseta Banjskim stenama i Tepih livadi. Na samo nekoliko kilometara od Mitrovca nalazi se i veštačko jezero u Zaovinama. Osim što će Vas osvojiti svojom lepotom, Zaovinsko jezero je takodje pogodno za ribolov i kupanje.

Vidikovci na Tari

Vidikovci na Tari su jedna od najlepših prirodnih atrakcija naše države. Pogled koji se pruža sa nekih od vidikovaca pokazaće Vam zapadnu Srbiju sa svim onim najlepšim što je sačinjava. Pogled na jezera, reke kao i šume prelepe Tare biće nagrada za malo pešačenja u koje ste se upustili. Nacionalni park Tara je jedan od retkih lokaliteta koji ostaje skoro pa netaknut i upravo time privlači mnoge posetioce. Čista priroda i predivan pogled će učiniti da zaboravite na sve obaveze i zaista se prepustite zasluženom odmoru.

Magična reka Drina

Podnožje Tare preseca magična reka Drina koja je osim svoje prirodne lepote bogata i ribljim svetom i čuvenom mladicom. U slavu starih spalavara koji su nekada plovili Drinom, prevozeci gradju, u julu svake godine održava se Drinska regata. Tada lepota Drine dobija novi značaj, okićena sa stotinama čamaca i više hiljada regataša. Kanjon Drine je jedan od najdubljih na svetu i definitivno treba da bude na Vašoj listi obilazaka jer ćete definitivno ostati očarani bojama i čarobnom prirodom.

Istražimo Taru zajedno

Ovo su samo neki od prirodnih bogatstava Tare koji će Vas dočekati raširenih ruku baš kao i domaćini toplih smeštaja „Denali na Tari“ koji osim mesta za spavanje nude veliki broj aktivnosti za turiste. Ne brinite pokrili smo sva polja, od onih avanturističkih za prave ljubitelje adrenalina i zabave do onih mirnijih za pravu relaksaciju i odmor. Čekamo Vas na Tari, dodjite da istražujemo zajedno!